Diamond Painting in 9 stappen

Diamond Painting in 9 stappen

Hoe werkt diamond painting en wat heb je nodig voor diamond painting?

Benodigdheden:

 • Zelfklevend canvasdoek/ patroon van een foto
 • Bijhorende gekleurde facetgeslepen steentjes
 • Pincet
 • Pennetje
 • Wax
 • Schudbakje

Zo ga je te werk:

Stap 1. Leg het canvas/patroon op tafel

Allereerst leg je het patroon op tafel met de beschermfolie er nog over heen. Je opent eerst bijvoorbeeld een hoek van het doek door de beschermfolie er iets af te trekken en dit vouw je dubbel. (Niet direct alle folie van je patroon aftrekken, wat dan ligt het patroon helemaal bloot en dat plakt. Dus als je dan gaat werken, kun je niet met je hand steunen aangezien je dan vastplakt aan het canvas/patroon).  

Stap 2. Zoek de bijbehorende steentjes

Op het patroon zie je allemaal vakjes met cijfers of letters. Bij deze cijfers of letters hoort een legenda, deze vind je ergens aan de zijkant van het patroon terug. Stel je hebt allemaal vakjes met een letter “C”, dan staat in de legenda bij de “C” een cijfercode/kleurcode bijvoorbeeld "3752”. De cijfercode/kleurcode vind je ook terug op de zakjes met steentjes.

Stap 3. Leg de steentjes klaar

Je opent het zakje steentjes en legt ze in het schudbakje. Door het bakje heen en weer te schudden vallen de steentjes in de richeltjes en komen ze met de goede kant boven te liggen. De goede kant is de bolle kant.

Stap 4. Bevestig de steentjes op het patroon

Met het pennetje kun je de steentjes oppakken. Met het pennetje pak je eerst een beetje wax (rosé kleefspul), door met het pennetje in de wax te drukken zodat er wat wax in het kommetje van het pennetje komt. Door de wax kleeft een steentje aan het pennetje en kun je het oppakken. Nu leg je het steentje op het vakje met (in dit voorbeeld) de “C”. Sommige pennetjes hebben aan de achterkant ruimte om 3 steentjes tegelijk op te pakken. Op dezelfde manier pak je met de achterkant wat wax, zodat de opening vult met wax. In het schudbakje zorg je dat er minimaal 3 steentjes strak naast elkaar liggen. Met de pen pak je 3 steentjes tegelijk op en bevestig je op een plek waar je (in dit voorbeeld) 3 vakjes met een “C” naast elkaar hebt. Op deze manier kun je iets sneller werken.

Stap 5. Wisselen van kleur

Als je alle vakjes van dezelfde kleur hebt gedaan (op het stuk dat je geopend hebt), wissel je van kleur. De steentjes die je nog over hebt in je schudbakje, kun je opbergen in een bijgevoegd los grip zakje/hersluitbaar zakje. Het is handig om met een stift even de kleurcode er op te schrijven anders weet je later niet meer wat welke kleur is. Nu kun je de volgende kleur pakken. Stel we pakken nu de vakjes met het cijfer “6”, in de legenda staat bij “6” de code “762”. Je zoekt het zakje steentjes erbij en legt ze in het schudbakje. Vervolgens ga je verder met Stap 3 en Stap 4.

Stap 6. Als je alle steentjes bevestigd hebt

Als je alle steentjes bevestigd hebt, is je diamond painting klaar. Leg het folie weer even terug er overheen en druk alle steentjes even goed aan. Dit kan ook met bijvoorbeeld een roller of iets wat er op lijkt. Zolang je de steentjes maar aan kunt drukken. Je kunt er nu voor kiezen om het in te lijsten of zo op te hangen.

Stap 7. Diamond Painting inlijsten of in een fotolijst bevestigen

Het inlijsten op een houten frame, kun je laten doen. Als je zelf handig bent, maak je een houten frame en niet je het doek vast met een tacker. Je kunt het patroon ook in een fotolijst doen.Opmerkingen:

Als de steentjes niet recht liggen:
Als een steentje niet helemaal recht ligt kun je met de pincet het steentje alsnog recht leggen. Je kunt kracht zetten op de steentjes, ze gaan niet stuk. Het is belangrijk om netjes te werken en alle steentjes recht tegen elkaar te leggen. Dit geeft een mooier eindresultaat.
 
Als het pennetje niet meer de steentjes oppakt:
Als het pennetje de steentjes niet meer goed oppakt, moet je de wax even vervangen. Met de pincet kun je de wax uit het pennetje verwijderen en zoals bij stap 4 beschreven nieuwe wax pakken.

Ga naar de diamond painting collectie


25 reacties Comment

 • Niet de eerste , 9 stuks 30/40 en 1 40/50 . Vele kaarten gemaakt allerhande en kerst- nieuwjaar .

  Antje Dijkstra -Tuinstra
 • ik heb de kerstboom gekocht,maar ik snap echt niet hoe dat moet

  evelien de boer
 • Goedemorgen
  Hoe zorg ik dat de steentjes van een boekenlegger vast blijven zitten?

  Gerda
 • Hallo,vraagje moet er ook een finishing touch over het daimond painting werk als het af is?
  Groet Henny

  Henny kiers
 • Als mijn dp klaar is, lijst ik die dan in achter glas om hem mooi te houden? Heb ook ergens gelezen dat er hairspray op gespoten wordt. Is dat ook om het mooi te laten blijven?

  Patricia Teysen

Laat een reactie achter

Comment are moderated
x