4 redenen waarom een hobby je leven kan verrijken

4 redenen waarom een hobby je leven kan verrijken

Sinds corona zijn intrede deed in onze levens heeft menig man, vrouw en kind een nieuwe hobby opgepikt. We zijn met zijn allen met name erg creatief bezig gegaan; van haken en breien, tot diamond painting en painting by numbers. Tassen vol garen vliegen over de toonbank en kwasten zijn niet aan te slepen. De vraag is of mensen hun hobby’s ook zo vol enthousiasme blijven beoefenen wanneer de versoepelingen steeds verder worden doorgevoerd en er weer allerlei andere activiteiten op de voorgrond treden. Dat is wel te hopen, want het hebben van een hobby kan echt een toevoeging aan je leven zijn.

Ontspanning en ontsnappen

De meeste mensen hebben een overvolle agenda en een nooit eindigende to do list. Het leven dendert in een razendsnel tempo door en we moeten een heleboel. Een hobby kan de perfecte manier zijn om hier even van los te komen. Met name wanneer jouw hobby vooral draait om het creatieve proces en de ontspanning en er totaal geen prestatiedruk achter zit kan een hobby ideaal zijn om te ontsnappen aan de hectiek van alle dag. Het maakt overigens niet zoveel uit hoe je dat doet en je kunt bovendien al snel iets een hobby noemen. Trek jij graag de bossen in met een rugzak op je rug om urenlang te wandelen en vogels te spotten. Dan heb je een hobby! 

Je creativiteit vergroten

Schilderen, tekenen, schrijven, beeldhouwen, koken en bakken, fotograferen; de lijst creatieve hobby’s is bijna eindeloos. Als je net begint met een nieuwe hobby gaat dat niet altijd direct perfect. Maar dat is juist ook het leuke van een hobby; dat hoeft namelijk ook helemaal niet! Bij een hobby is de quote ‘het gaat om de reis, niet om de bestemming’  erg toepasselijk, want het is vooral belangrijk dat jij plezier beleeft aan het proces en ontspanning haalt uit jouw hobby. Het eindproduct van een hobby is van ondergeschikt belang. Dat gezegd hebbende is het natuurlijk wel leuk als je vooruitgang ziet in je creatieve proces. Maar oefening baart kunst, en wanneer je langere tijd met een creatieve hobby bezig bent zul je vanzelf merken dat je creativiteit vergroot en het steeds makkelijker gaat.

Je passie delen met anderen

In de eerste plaats beoefen je een hobby natuurlijk voor jezelf. Maar het is nog leuker als jij je hobby (of de resultaten van je hobby) met anderen kunt delen. Heb je een mooie sjaal gehaakt? Hoe leuk is het dan als je die weggeeft aan je beste vriendin? Volg je een workshop sushi maken? Dan nodig je natuurlijk je vrienden uit voor een uitgebreide Japanse avond! Of misschien ben jij wel de aangewezen persoon om een mooi portret van oma te maken. Op die manier maak je anderen deelgenoot van jouw hobby en kun je ook nog iemand blij maken met de opbrengsten van je creatieve uitingen.

Bevorderlijk voor je sociale leven

Wanneer je avond aan avond je laptop uit je laptoptas haalt om onderuitgezakt op de bank een willekeurige Netflix film aan te slingeren ontspan je misschien wel, maar op de lange termijn is het niet echt bevredigend. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat het ook niet echt gezond is en niet bepaald bevorderlijk werkt voor de nachtrust. De kans is dan ook groot dat je na een avondje bingewatchen niet echt uitgeslapen uit je bed stapt. Bovendien is het een vrij eenzame activiteit, waarbij je geen tot weinig contact hebt met anderen. Terwijl een hobby juist heel goed is voor je sociale contacten. Een gedeelde passie zorgt namelijk automatisch voor verbinding. Je kunt jouw Netflix avonden ook gewoon omzetten in een hobby door er een gerichte activiteit van te maken, in plaats van een doelloze. Zoek gelijkgestemde filmliefhebbers op en begin een filmclub waarbij jullie samen (of elk apart) dezelfde film kijken om deze vervolgens te bespreken, en ineens heb je een hobby.


x