Creatief bezig zijn zorgt voor echte ontspanning

Tegenwoordig ervaren veel mensen stress omdat er zoveel van ze verwacht wordt. Werken in combinatie met een gezin is meestal een druk bestaan. Daarom is het goed om tussen al die drukte door ook een momentje voor jezelf te nemen. Maar alleen even niets doen, is vaak niet voldoende. Soms is het juist beter om wel wat te doen.

Volle to-do-list

Vaak zijn de dagen gevuld met heel veel moeten. De kinderen naar school brengen, boodschappen doen, opruimen, naar je werk, naar de sportschool, je paspoort verlengen, de verzekering auto in orde maken en ga zo maar door. Natuurlijk zijn het vaak dingen die ook inderdaad moeten gebeuren, je autoverzekering in orde maken of vergelijken is hier een goed voorbeeld van. Zonder verzekering rondrijden kan nu eenmaal niet en je wilt ook niet een te dure verzekering. Toch is het belangrijk om tussen al die drukke werkzaamheden en administratieve dingen door ook even een momentje voor jezelf te nemen. Een kopje koffie of thee erbij en even zitten. Maar vaak maalt het hoofd dan nog gewoon door en heb je eigenlijk nog geen rust. 

Creatief moment

Daarom is het een goed plan om tijdens dat momentje voor jezelf even iets creatiefs te doen. Dan kom je namelijk echt tot rust, ook in je hoofd. Kinderen zijn hier een goed voorbeeld van. Het ene moment rennen ze rusteloos door het huis en op het moment dat ze met een vel papier en een doos met kleurpotloden aan tafel zitten, zijn ze ineens de rust zelve. Het wordt ook aangemoedigd bij kinderen om lekker met hun handen bezig te zijn omdat het goed is voor de motoriek en de expressie.

Meditatieve inspanning

Voor volwassen is het ook goed om even helemaal gefocust te zijn op iets wat ontspanning geeft, bijvoorbeeld diamond painting. Als bezig bent om geconcentreerd de steentjes op te pakken en deze op de juiste plekken te plaatsen, is dat eigenlijk een soort van meditatie. Hoe minder je erbij nadenkt, hoe meditatiever het ook wordt. Al snel krijg je de smaak te pakken en vergeet je de wereld om je heen. Het is even niet meer belangrijk wat je gisteren hebt gedaan of wat allemaal nog moet doen. Minuten vliegen voorbij zonder dat je er erg in hebt.

Beloning van het resultaat

Er bestaat ook niet voor niets creatieve therapie. Iets maken is een fantastische manier om je te ontladen. Voor sommige mensen werkt het om alles van zich af te schrijven, anderen hebben meer baat bij dit soort creatieve activiteiten. Als het creatieve werk af is, geeft het eindresultaat vaak ook nog eens een enorme voldoening. Veel meer dan die wasmand die iedere keer weer opnieuw vol is, zelfs nadat je dagen hebt gewassen. Het is gewoon belangrijk dat tussen al die taken die iedere keer weer opnieuw moeten worden gedaan ook handelingen zitten die wel een einde hebben, zoals het maken van iets. En diamond painting van bloemen of iets anders dat er ook gewoon leuk uitziet, is het creatieve ontspanningsmomentje dubbel en dwars waard. Zeker in de wetenschap dat je tijdens het creëren ook nog even helemaal tot rust bent gekomen.


x